Så skapar du ett bra inomhusklimat
Ett bra inomhusklimat kan vara avgörande för ditt välmående. Scrolla ner och läs mer om hur du skapar ett bra klimat inomhus.
Kondens på fönster
Kondens på fönster och dörrar är ett känt problem i många svenska hem. När fuktig och varm luft möts på en kall ruta uppstår kondens. Under höst- och vinterhalvåret finns det ökad risk för kondensbildning på fönstren i och med att vi värmer upp husen samtidigt som nätterna och morgnarna är svala. Om det är stor skillnad i temperatur ute och inne kommer omfattningen av kondens på fönstren att öka. Fönster i sovrum och våtrum där temperaturen traditionellt sett är låg, är platser där kondens och fukt förekommer i störst utsträckning.
Bristande ventilationslösningar
Under höst- och vintermånaderna är behovet av en bra ventilationslösning som störst. Men det är oftast under den perioden vi ventilerar som minst. Det är viktigt att den fukt som lagt sig i bostaden över sommaren dräneras ut och om det inte gör det bildas kondens.
Problemet med fukt förvärras ytterligare av att många hänger tvätt inomhus under de kallaste och regnigaste månaderna.
Stillastående luft
Under hösten och vintern stängs ofta persienner och gardiner och det skapas stillastående luft mellan gardinerna/persiennerna och fönstren. Därmed kyls luften närmast fönstret ned och kondens bildas på rutan. Gynnsamma förhållanden för kondens är just kombinationen av stillastående luft, hög luftfuktighet och varierande rumstemperaturer.
Om det finns kondensdroppar på fönstren i ditt hem ska de torkas av med en pappershandduk eller liknande.
Enligt Indoor Climate Handbook från SMI rekommenderas den relativa luftfuktigheten vara 40-45%. Luftfuktigheten är vanligtvis 60-80% i ett svenskt hem i oktober, så en bra ventilationslösning är mycket viktigt. Du kan använda en hydrometer för att mäta luftfuktigheten i hemmet.
Sträva efter att ventilera när luften utanför är torr.
Tips för ett bra inomhusklimat
Nedan kan du ta del av åtta bra tips på hur du bibehåller ett bra inomhusklimat, bland annat genom att använda dina fönster och dörrar på rätt sätt.
1. Ventilera ofta och länge
Öppna alla fönster och dörrar på vid gavel och vädra så många timmar som möjligt när det är tillräckligt varmt för det. Det är viktigt att den ackumulerade fukten i bostäder och byggmaterial får gott om tid att försvinna. I rum som våtrum och sovrum kan du behöva vädra flera gånger om dagen. I dessa små kalla och fuktiga rum med dålig luftcirkulation finns det nämligen en bra grund till att fukten ska trivas och på så sätt skapa kondens. Du ska också vädra ut i regnväder!
Det är alltid en bra idé att ha en fläkt som styrs av en hygrometer i alla badrum.
2. Låt luften cirkulera fritt
Låt luften cirkulera fritt mellan hemmets olika rum genom att hålla dörrar öppna så mycket som möjligt. Ventilera med korsdrag minst tre gånger om dagen i 5-10 minuter åt gången.
3. Öppna fönstren när du torkar kläder
Om du ska torka din tvätt inomhus är det viktigt att du vädrar under tiden. Om du inte vill öppna fönstren på vid gavel kan de ställas i ventilationsläget.
En frånluftstork men framförallt en kondenstork släpper också ut mycket fukt till omgivande rum/rum.
4. Kontrollera Ventilerna
Varje höst bör du kontollera ventiler i väggar och fönsterventiler, att de är intakta och att det är fri passage i dem. Noggrann rengöring av ventiler är viktigt. Allt från fågelbon, getingbon, spindelväv och damm kan ha samlats där under året.
5. Kontrollera temperaturen
Sträva efter att ha samma temperatur i hemmets alla rum, gärna omkring 20-21 grader.
6. Sträva efter många luftombyten
Hela luftmängden ska bytas minst ½ en gång i timmen i vardagsrum. Och ännu oftare i kök och badrum. Utluftning och ventiler är därför inte tillräckliga för att säkerställa hög luftväxling, som dessutom måste ventileras 5-10 minuter 3 gånger om dagen. Eller oftare.
7. Kontrollera ventilationen
Har du bytt fönster i ett äldre hus så kommer du förmodligen att upptäcka att fönstren börjar imma från och med oktober månad. Detta händer eftersom huset plötsligt har blivit förseglat. Därför är det viktigt att du ser till att bostaden har de nödvändiga ventilationsåtgärderna. Det bör finnas minst en ventilationsöppning i varje rum. Ventilationsöppningens storlek och antal beror på rummets storlek.
8.Installera mekanisk ventilation korrekt
Ett mekaniskt frånluftsventilation/ventilationssystem ska vara rätt inställt i förhållande till just din bostad. Följ leverantörens instruktioner och låt även leverantören kontrollera systemet regelbundet samt se till att följa underhållsanvisningarna.
Var särskilt uppmärksam på leverantörens rekommendationer / krav på filtertvätt / byte, för att bibehålla ett hälsosamt inomhusklimat.